Försäkringskassan ger högre lön till personal som nekar sjukpenning


En visselblåsare avslöjade i januari 2018 för ETC att det är en medveten strategi från Försäkringskassan att neka sjuka människor ersättning. Att avslå patienters regelrätta sjukpenning premieras och leder till högre lön för försäkringstjänstemannen. Försäkringsdirektör Lars-Åke Brattlund försöker förneka att det är en medveten strategi.

SVT tog upp problematiken den 15 april 2018 ”Handläggare på Försäkringskassan: Fler avslag ger högre lön”
och de flesta stora medier följde efter.
AB: Handläggare: Avslag på sjukpeng ger högre lön.

I en artikeln från 2015 Svårt sjuk man fick inte rätt till sjukpenning – Försäkringskassans strategi ställer jag frågan:

”Man måste fråga sig om det finns en bonus för att underkänna sjukskrivning?”

Och idag tre år senare är det bekräftat. Att detta pågår i Sverige är likt det som den amerikanska långfilmen Regnmakaren (1997) handlar om. En Francis Ford Coppola film med Matt Damon och Danny DeVito.
Ett av USA:s mäktigaste, mest korrupta och mest hänsynslösa försäkringsbolag ägnar sig åt försäkringsbedrägerier som drabbar kunderna hårt. Försäkringsbolaget har satt i system att, med hjälp av drivna jurister, vägra betala avtalad ersättning när kunderna drabbats av skada/sjukdom.

I Sverige betalar vi dessa försäkringar via skatt men vårt eget försäkringsbolag bedrar således våra sjukskriva på motsvarande usla sätt som ett korrupt amerikansk försäkringsbolag. Det suger. Det suger rejält.

Redan 2015 var det en visselblåsare som försökte förmå ansvariga att att ta tag i problemet
På Facebook skrev redan då försäkringsanställd ett desperat upprop:

Jag jobbar på Försäkringskassan och jag har berättat i tidigare inlägg om mina arbetsuppgifter som handläggare. Nästan inga personer har trott på vad jag framfört. ”Det kan inte vara sant” har jag bara fått höra! .. Jag har berättat om att mina chefer tvingat mig att konsekvent neka sjukpenning och sjukersättning. Mina chefer vet att sjuka oftast inte orkar överklaga. Jag uppmanar ALLA som får avslag att överklaga till domstol. Begär att få ut samtliga underlag!…

Situationen har således inte ändrats.

Här ett exempel på hur en demoraliserad tjänstekvinna uttrycker det

Johanna Salomonsson, tjänstekvinna på Försäkringskassan i Hägersten avslog med följande sammanfattad kommentar sjukpenningen för en patient som under 12 veckor var 100% oförmögen att jobba och som kollapsade på läkarordinerad testcykel med dramatiskt blodtrycksfall och ambulanstransport till akuten.

Läkaren har iakttagit bukömhet, paniksyndrom, varken fysisk eller psykisk ork att sköta arbetsuppgifter, trötthet efter tidigare operation. Drabbats av hjärtklappning som kräver vila. ”.. men det finns inga observationer som talar för psykisk eller fysisk problematik.
För att få sjukpenning måste arbetsförmågan vara nedsatt med minst en fjärdedel pga sjukdom.”

En professor i ersättningsrätt hävdar att regeringen sätter tryck på Försäkringskassan att neka sjuka ersättning. Om det är på det viset så går den bristande moralen djupt in i regeringen. ”Professor: Regeringens nya mål pressar Försäkringskassan att avslå sjukpenning”. Detta leder således till korruption och egoism hos de anställda på Försäkringskassan. Hur många patienter som givit upp och rent av tagit sina liv efter denna omänskliga politik kan vi inte veta. Men det torde finnas ett ansenligt mörkertal.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: