Skattemedelfinansierad skola kan fortsätta utnyttjas för privatvinster.


Sveriges radio rapporterar idag att Riksdagen säger nej till vinstbegränsning

Riksdagen röstade ned regeringens förslag om en vinstbegränsning för skattefinansierade välfärdsföretag.

M, C, L, KD och SD röstade mot vinstbegränsning. S, MP och V röstade för vinstbegränsning.

Förslaget hade inneburit att skattefinansierade välfärdsföretag inom skola och omsorg skulle vara tvungna att gå med på en vinstbegränsning för att få tillstånd. Syftet var att begränsa möjligheten för ägarna att ta ut vinst ur verksamheten.

Det är ytterst betänkligt att områden där staten har högsta ansvaret och där skatter finansierar verksamheten ska utgöra vinstmotiv i skolan. Vi har sett det tidigare. Hur skolor går i konkurs och sätter barn på gatan. Det innebär i praktiken att friskolor kommer att ha fler elever per lärare och minska på kostnaderna för undervisningen.

Det innebär också bristen på lärare gör att man tar in okvalificerade som blir underbetalda. Liberalerna som svängde 180 grader då svensk skola i internationella mätningar hamnade på lägsta nivåer någonsin, stöder nu denna fortsatta utförsbacke.

Här finns skäl att rösta på allt annat än Alliansen och SD

Börje Peratt

För tydlighetens skull. Vi är inte emot friskolor eller privatskolor (politiskt och religiöst obundna) men vi är emot företag som driver detta med vinstintressen. Eventuella vinster ska investeras i skolan.

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: