Moderater största förlorarna i valet 2018

TT/DI Valkommentar 10 september 2017


Fler ”vuxna i rummet”, efterlyste Ulf Kristersson när han installerades som moderat partiledare. Frågan vi kan ställa oss är hur den största förloraren i valet anser sig vuxen att leda landet, och det med färre mandat än motståndarblocket. ”Ända in i kaklet” innebär inte nödvändigtvis att eftersträva hjärnskakning för hela landet.

Om vi backar till Alliansens förra regeringsperiod så står några resultat ut. Moderaterna drev genom att Sverige skulle bli ett EU-protektorat och överge suveräniteten. Det är Sverige helt ensamma om i hela EU. Vi är inte längre en självständig nation. Hur många har insett det?

Centern reade ut apoteken och med åtföljande centralisering förlorade landet lokala apotek. Jag har tillgång till 5 i min närmiljö i Stockholm. Ute i landet kan jag finna vissa mediciner på bensinstationen. Samtidigt släppte Centern loss kontrollen över elleveranser och såg till att vi fick dyrare el med svåröverskådliga räkningar och med framtida höjningar i antågande.

Björklunds Liberalerna körde ned utbildningsväsendet i den lägsta divisionen där utvecklingsländer hör hemma. Lärarkåren har tappat kompetenta lärare och på många håll är skolan en förvaringsplats för att uttrycka sig milt.

Kds uppgift var att ta hand om vården och omsorgen. Även om viljan kanske har funnits har man inte lyckat vända trenden. Sjukvården och omsorgen överfördes på egna företagare och de olönsamma klienterna har i bästa fall fått köplatser.

Kristerssons ”vuxen i rummet” klirrar märkligt falskt från en ledare som tyckte att han kunde sno åt sig en lägenhet för eget bruk tillägnad ensamstående fattiga kvinnor med familj. Agerandet ligger i linje med Alliansens förra mandatperiod där de rika blev rikare och de fattiga fattigare. Nu har han fått moderaterna att tjata om att de ska bilda regering och där Kristersson anser blocköverskridande lösningar otänkbart. Hur vuxet är det att låsa sig innan allt är klart. Snarare uppvisar han en rigid, och allt annat än flexibel hållning. Knappast ett ledarskap som Sverige behöver. Och med minne från förra alliansperioden då man sålde ut Sverige ser jag bara mörker med en Alliansregering.

Löfvén har i sina statsmannamässiga utläggning på söndagkvällen (valdagen) visat sig från sin bästa landsfaderposition och överraskat med en trovärdig, stabil och förnuftig hållning. Mitt tips är att det ändå går mot nyval om man inte finner en blocköverskridande lösning.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: