USA driver en statskupp i Venezuela

Chiles diktator General Augusto Pinochet med George H. W. Bush efter den USAstödda kuppen mot den folkvalda presidenten Salvador Allende som dog under kuppen 1973. (Bild Creative commons)

USA har en lång historik av interventioner mot suveräna stater, inte minst i Latinamerika. Nu är det riktat mot Venezuela som man under lång tid bedrivit ekonomiskt krig mot vilket orsakat svår inflation i landet.

Uppmaningen från Svensk-Kubanska föreningen (nedan) kan naturligtvis ses utifrån ett politiskt perspektiv men också utifrån ett folkrättsligt. Vad USA och konservativa riktningar nu försöker åstadkomma är att avsätta en folkligt vald president. Och det är ett brott mot konventioner om nationers suveränitet. Förvånande är att inte fler sätter ned fötterna och förklarar USA´s och medföljares agerande brottsligt och ett angrepp mot demokratin.

Situationen i Venezuela är kritisk, folk flyr på grund av våld och att inflationen gör livet svårt att leva. USA har med sina sanktioner medverkat till krisen och nu vill man att andra länder ska delta i sanktionerna och göra livet än svårare. När USA har orsakat en flyktingvåg från Venezuela hävdar president Trump att dessa flyktingar utgör ett hot mot USA. Om det inte vore så tragiskt så skulle man kunna tycka att det är dråpligt.

Börje Peratt

Just nu pågår ett försök till statskupp i Venezuela.

Efter att under 20 år misslyckats med att störta landets progressiva regering har USA, med stöd av de reaktionära regimerna i Colombia och Brasilien, gått till aktion. Helt öppet uppmanar USA:s president och utrikesminister Venezuelas militär att genomföra en kupp. Samtidigt uppmanar de folket att gå ut på gatorna.

Det handlar givetvis inte om någon plötsligt påkommen förkärlek för demokrati. Vad gäller demokrati har USA en lång och blodig historia av stöd till statskupper och fascistregimer. Det handlar om Venezuelas stora olje- och mineraltillgångar, som glidit USA ur händerna.

När Spaniens förre statschef Zapatero i våras förhandlat fram en överenskommelse mellan Venezuelas regering och oppositionen, som bägge parter accepterade, hoppade oppositionen av efter telefonsamtal från USA:s utrikesminister.

Påståendena om valfusk har tillbakavisats av de internationella observatörer som var på plats vid vårens val. De enda av de drygt 20 val som hållits i landet som godkänns av den självutnämnde överdomaren USA är de val där deras kandidater vunnit.

Vi kräver respekt för Venezuelas oberoende!

Ingen inblandning i Venezuelas angelägenheter!

Häv sanktionerna mot Venezuela!

Venezuelas öde ska beslutas av venezolanerna!

Svensk-Kubanska Föreningen

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: