KD och Liberalerna i Trumps svans

Jerusalem (Gamla stan) till höger den gyllene kupolen på Klippdomen på Tempelberget, och bortom den på sluttningen av Oljeberget, kyrkan i Getsemanelunden. (Wikicommons)


Jerusalem var fram till 1949 en försoningens stad där de Abrahamistiska religionerna delade på arvet efter den gemensamma källan till deras religion.

I och med att FN medverkade till att dela Palestina för att kunna erbjuda judarna ett eget land, Israel, öppnades pandoras ask och regionen är en ständig krigszon.

Varje israelisk eller internationell rörelse som ytterligare begränsar palestinierna är en krigshandling. När Israel 1949 utropade Jerusalem som sin huvudstad slogs spiken i kistan. Internationellt stöds Israels anspråk på Jerusalem dock endast av ett fåtal länder, bland annat USA. När Trump drev igenom att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem blev det starka protester från palestinskt håll och israelisk militär sköt ihjäl uppemot 70 palestinier, samtliga vapenlösa och de flesta enbart demonstranter. Trump menade att det fanns inget sammanhang mellan dessa dödliga konsekvenser av ambassadflytten. Och Trumps utsagor är ju alltid ”sanna”. Det finns ingen som talar så bra sanning som Trump.

Folkpartiet har alltid stött Israel oavsett brutaliteter och i sitt nya namn Liberalerna gör man gemensam sak med KD och motionerar om att Sverige ska följa USA och flytta den svenska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Idiotin i detta förslag påminner mig om den tid då Folkpartiet önskade svenskt kärnvapen. Vad skulle man med dem till? Som Trump sagt ”Om vi nu har kärnvapen varför använder vi dem inte?”.

Exakt när en sådan [ambassad]flytt ska ske anger inte Liberalerna utan man pratar om en ”lämplig tidpunkt”. Detta kan ske även om Israel-Palestinakonflikten inte är löst, enligt Fredrik Malm.

Att utmana palestinierna med USA-vänliga manövrar är ytterligare ett knivhugg i ryggen på Palestina och visar på en fredsfientlig linje.

Jerusalems status är väldigt speciell och har etablerats genom en FN-resolution som säger att medlemsstater bör avstå från att göra Jerusalem till en plats för ambassader. Det har Sverige och i stort sett världens alla länder följt.

”Vad Liberalerna nu gör är att de sätter sig i samma sällskap som USA och Guatemala. Vi vill ha en tvåstatslösning och då ska man också förstå betydelsen av Jerusalem, som ska vara en del av en huvudlösning, säger Margot Wallström.”

Fredrik Malm (L) menar att ambassadflytten ”skulle kunna bli, om man är redo att göra det och om det skulle föra processen i en positiv riktning”. Läs gärna denna verklighetsfrämmande rad en gång till. Hur urbota dumt får man uttrycka sig. Inser man verkligen inte att förslaget som är ett stöd för Trump, också innebär ett hot inte bara mot palestinierna utan Mellanöstern och världen.

En amerikansk opinionsundersökning visar att judarna i USA är mot Trumps flytt av ambassaden och nu lutar det starkt åt stöd för Demokraterna pga av Trumps krigshetsande politik. [1]

Börje Peratt

1) Despite Trump’s Israel Policies, American Jews Will Overwhelmingly Vote for Democrats, Poll Finds
Even Trump’s decision to move the American embassy to Jerusalem was viewed negatively by U.S. Jews, new poll claims

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: