Swedbanks penningtvätt leder till en internationell komplott?

När nu Swedbank är under utredning för penningtvätt så vittnar det om något större och djupare än de i sammanhanget futtiga 7 miljoner banken tvättat åt Trumps kampanjledare Paul Manafort.

SVT Uppdrag granskning (SVTPLAY) har gjort en omfattande research och funnit graverande bevis för Swedbanks inblandning i omfattande penningtvätt [Not 1]. Fakta som kraftigt skakar Swedbank, får aktien att störtdyka [Not 2] och har tvingat styrelsen att sparka dess vd Birgitte Bonnesen DI.

Bonnesen har varit föremål för en skur av kritik och starkt ifrågasatts efter avslöjande om misstänkt penningtvätt i storleksordningen 40 miljarder kronor (förmodligen en grov underskattning) i den svenska storbankens baltiska verksamhet, som Bonnesen tidigare varit ansvarig för.

Samtidigt sitter styrelsen kvar och har fått både fortsatt förtroende och höjda bonusar. Denna slags lagliga kriminalitet att tillskansa sig fördelar bara för att man har makten att göra det, sticker i ögonen. Styrelsen belönar sig fast man inte har gjort sitt jobb och inte heller tagit del av larmrapporter som skulle förhindra brottslig verksamhet i den egna banken. Styrelsen har helt enkelt inte tagit sitt ansvar. Naturligtvis tog man snabbt tillfället att peka ut en syndabock och sparka henne.

Paul Manafort (mitten) med USA:s dåvarande president Ronald Reagan och vicepresident George H. W. Bush i Ovala rummet, 1982.

En annan av huvudpersonerna i detta spektakulära drama som nu utspelar sig inför öppen ridå är Paul Manafort och han är inte vem som helst. Han har arbetat med presidentkampanjer för bland andra Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bob Dole och Donald Trump. Han har även arbetat som rådgivare i Vita huset under Reagans presidentskap.

Nyligen dömdes Manafort till totalt sju och ett halvt års fängelse, bland annat för penningtvätt, i den uppmärksammade utredningen om Trumps relationer med Ryssland.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har avslöjat uppgifter som kopplar Paul Manafort till Swedbank och en överföring på 7 miljoner kronor till Paul Manaforts konto i en cypriotisk bank.

Dessa 7 miljoner är en ersättning från Ukrainas förre president Viktor Janukovytj till Paul Manafort, för hans insats att få Janukovytj vald till president. Det handlar om en strategi där det ingick att träna Janukovytj till ett statsmannamässigt uppträdande med gester och leenden och väl vald retorik. Förutom det en lobbyism som innebar påverkan på nyckelfigurer i det ukrainska medielandskapet och att förvilla landets medborgare med motstridiga budskap för att undergräva för politiska motståndare och istället få ut budskap som gynnade Janukovytj. Innan ukrainas medborgare revolterade och krävde Janukovytj avsatt för korruption länsade han statskassan och flydde till Moskva. Janukovytj landsflykt innebar också att Manafort förlorade sin kund och han tvingades lämna Ukraina.

Men I USA väntade ett nytt uppdrag, att leda presidentvalskampanjen för Donald Trump. Med erfarenheterna från Ukraina såg Manafort till att undergräva Hillary Clinton och skamgreppen hade inte några begränsningar. Donald Trump förmodligen en av de värsta lögnhalsarna i världen i modern tid lyckades propagera ut att Hillary Clinton skulle vara lögnare. Det är en mycket medveten taktik. Och som vi vet är Trumps uttalande till 95 % lögn ändå tror Trumpföljarna på Trumps fejk news.

Barbara Bush den före detta första damen betraktade sig inte längre som republikan när hon upplevt Donald Trumps retorik och framfart mot andra presidentkandidater. I en ny bok uppger Barbara Bush en långvarig motvilja mot Trump, som går årtionden tillbaka. I dagboksanteckningar från 1990-talet, som hon gjordes tillgängliga för journalisten i USA Today’s, Susan Page, beskrev hon Trump som ”girig, självisk och ful.” LÄNK

2016 hade hon blivit så ”upprörd över nationens splittring och över den extrema riktningen republikanerna tagit, det parti hon jobbat för, under så lång tid” att hon lämnade partiet. I en intervju sa hon: ”Jag förstår inte varför folk är för Trump”. I en annan uttryckte hon ”förvåning” att kvinnor kunde rösta för Trump. I samband med denna kritik avsade sig Barbara Bush den republikanska tillhörigheten. Hon som varit landet första dam och bott i Vita Huset som representant för republikanerna hade fått nog av Trump och de följare som klappade händerna åt hans bravader.

Tillbaka till penningtvätten i Baltikum, ryska oligarker och Muellers tvååriga undersökning [3] av Trumps relationer till ryska underrättelsetjänsten och påverkan på presidentvalskampanjen. Muellerrapporten har ännu inte släppts i sin helhet utan endast ett fyra sidor dokument som får Trump att utropa att han är frikänd. Demokraterna i USA kräver att få ta del av hela rapporten. Sannolikt pågår nu en tvätt av rapporten innan den släpps.

I bakgrunden för denna penningtvätt figurerar en Bruce P. Jackson grundare och projektledare för Transitional Democracies (övergångsdemokratier) med kopplingar till Manafort och Trump. Transitional Democracies påstås vara ett mångårigt försök som skulle syfta till att påskynda reformer i demokratiska demokratier och integrationen av dessa demokratier i institutionerna för det ”euratlantiska” samarbetet. I praktiken Nato. Jackson har också ett lång förflutet i den amerikanska armén och i vapenindustrin. När nu banker, inte bara Swedbank, undersöks så blir det allt tydligare att de medverkat till enorma summor av penningtvätt för finansiering av politiska särintressen gränsande till nyfascism.

Börje Peratt

Not 1: EBM:s utredning är bara en del av en lång rad negativa nyheter för Swedbank, där SVT:s Uppdrag granskning och Di:s avslöjat att banken i en intern utredning förra året identifierade suspekta transaktioner med Danske Bank på motsvarande närmare 80 miljarder kronor.

Not 2: Swedbanks aktie handelstoppades på Stockholmsbörsen strax innan nyheten om Birgitte Bonnesens avgång. Aktien hade då backat 3,7 procent och är ner drygt 15 procent de senaste två dagarna. Nasdaq uppger att handelsstoppet gäller till efter torsdagens årsstämma är över.

3) Mueller: ”Rapporten varken friar eller fäller Trump”, SvD Länk

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: