Munskydd ger inget skydd mot smitta!

Public Domain Collage munskydd niqab

Sverigedemokraternas ordförande förespråkar ansiktsmask eller munskydd och följer Moderaternas ordförande i denna okunniga uppmaning. Saken är den att sådana munskydd inte är verksamma mot vare sig covid 19 eller andra influensor. Tvärtom riskera bäraren att förstöra sin egen luft och försämra sitt hälsoskydd. Egentligen förhindrar det bara att man spottar på andra, säger Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi.

Svenska Folkhälsomyndigheten har hittills valt att inte rekommendera munskydd eftersom ”ett munskydd som kliar och åker ner under näsan bidrar till att händerna ofta rör mun, ögon och näsa vilket kan öka risken för smittspridning”.

Och enligt en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet ger munskydd möjligen endast ett mycket begränsat skydd mot smittan. Åtminstone för den som bär masken. Men risken är att man genom att ständigt klia sig i ansiktet försämrar sitt eget skydd.

Åsa Melhus ser ett problem när man begränsar munskyddstvånget till vissa platser eftersom det innebär att de tas av och på, gång på gång. Detta eftersom munskyddet utgör en begränsning och ett besvär för bäraren.

– Jag ser att man tar tag precis över munnen och så sitter (munskyddet) där nere på hakan innan man tar upp det igen och så kletar man hela tiden händerna på utsidan, säger hon till Vetenskapsradion.

Ett stort antal forskare och läkare hävdar dessutom att sådana skydd är direkt kontraproduktiva för samhället och för interaktionen. Genom utbyte av bakterier bygger vi upp immunförsvaret och det som händer nu är att detta immunförsvar kommer att försvagas. Människor är rädda alldeles i onödan.

Det finns också anledning att befara att hela denna coronakris är ett bedrägeri och har syftet att skrämma folk till en allt annat än hälsosam vaccinering.

Börje Peratt

About Börje Peratt

Börje Peratt, yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet, Fil kand i psykologi och fil mag i pedagogik, med en bakgrund som producent, regissör, företagsledare, föreningsbyggare, fotbollstränare (UEFA A-Diplom) satt i 20 år som politiskt vald i Danderyd, ofta i opposition och kunde direkt studera hur beslutens styrdes. Då C gick alltmer högerut hoppade han av och initierade Demokraterna och dess politiska program under uppbyggnad.

%d bloggare gillar detta: