Månggifte

Diskussionen om månggifte kan tyckas trivial.

Låt folk leva som de vill!

Ja om det inte vore för att detta är en traditionellt patriarkal och manschauvinistisk tradition som utnyttjar flickor, kvinnor och familjer underläge.
Naturligtvis finns säkert sällsynta fall där en kvinna lever med flera män och där denna konstellation är självvald. Liksom det naturligtvis borde finnas självvalda fall med andra slags konstellationer.

Dock är det ofrånkomligt en kulturell och religiös tradition som bygger på förtryck av kvinnan.

Bigami (Tvegifte) och Polygami (Månggifte) är inte tillåtet enligt svensk lag.
Med kriminaliserande av tvångsgifte och upprätthållande av lag mot bigami/polygami skyddas barn, både pojke och flicka, man och kvinna.

Kommentarer:

Naturligtvis kan man välja att leva i kollektiv och idka sex till höger och vänster. Det var ett experiment som bedrevs under flower power perioden. Kul för en del trist för andra som tvingats till livslång terapi för att hantera det man upplevt.

De flesta kvinnor som lever i ett månggifte, ja för det är oftast kvinnor som delar på en man, kan uppleva sig ständigt jämförd, ständigt svartsjuka och i irritation över att andra favoriseras.

Jo det är nog så att unga flickor och kvinnor drömmer om att få dela en man. I samhällen där mannen mer eller mindre kan köpa sig ett harem tackar dessa flickor för att ha blivit utvalda. Sedan har vi ju sekter där mannen får gudsposition och kan lägra sina söners och vänners hustrur med att det är Guds ord som lett honom. Jo visst jag tror säkert att det är flickors dröm att vara utbytbara och delbara. Låt oss återvända till apstadiet där den som är starkast lägrar honorna. Kvinnans frigörelse och önskan om respekt och likvärdighet var bara ett 100-årigt försök utan värde.

%d bloggare gillar detta: